Wat is satesaus?

Satesaus

Je hebt vast wel eens gehoord van satesaus, maar wat is het eigenlijk? Satesaus is een heerlijke, pittige saus die vaak wordt geserveerd bij saté, een populair gerecht uit de Indonesische keuken. Het is een smaakvolle toevoeging die zowel hartig als zoet kan zijn, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt bij het maken ervan.

Ingrediënten van Satesaus

Satesaus wordt traditioneel bereid met een aantal basisingrediënten. Hieronder vind je de belangrijkste componenten:

 1. Pinda’s: Een van de belangrijkste ingrediënten van satesaus zijn pinda’s. Deze worden gemalen tot een gladde pasta en vormen de basis van de saus. De pinda’s geven satesaus zijn kenmerkende smaak en textuur.
 2. Kokosmelk: Kokosmelk wordt vaak toegevoegd om de saus romiger te maken. Het voegt ook een subtiele zoetheid toe aan het geheel, wat een mooi contrast vormt met de pittige smaak van de andere ingrediënten.
 3. Ketjap manis: Ketjap manis is een zoete, stroperige sojasaus die veel wordt gebruikt in de Indonesische keuken. Het voegt een diepe umami-smaak toe aan de satesaus en helpt bij het creëren van een rijke, complexe smaak.
 4. Sambal: Sambal is een pittige chilipasta gemaakt van gemalen pepers en andere kruiden. Het geeft de satesaus zijn karakteristieke scherpte en hitte. De hoeveelheid sambal die wordt toegevoegd, kan variëren afhankelijk van hoe pittig je de saus wilt hebben.
 5. Knoflook en ui: Knoflook en ui worden vaak toegevoegd voor extra smaak en aroma. Ze worden meestal eerst sautéed voordat de andere ingrediënten worden toegevoegd om hun smaken te versterken.

Hoe wordt Satesaus gemaakt?

Het maken van satesaus is eigenlijk vrij eenvoudig, maar het vereist wel een beetje geduld en aandacht voor detail. Hier is een basisrecept voor het maken van satesaus:

 1. Bereid de ingrediënten voor: Maal de pinda’s fijn tot een gladde pasta en snipper de knoflook en ui fijn.
 2. Fruit de knoflook en ui: Verhit wat olie in een pan en fruit de knoflook en ui tot ze zacht en geurig zijn.
 3. Voeg de gemalen pinda’s toe: Voeg de gemalen pinda’s toe aan de pan en bak ze kort mee tot ze lichtjes beginnen te kleuren.
 4. Voeg de overige ingrediënten toe: Voeg de kokosmelk, ketjap manis en sambal toe aan de pan en roer goed door. Laat de saus zachtjes sudderen tot hij iets is ingedikt.
 5. Proef en pas aan: Proef de saus en voeg indien nodig meer ketjap manis, sambal of andere kruiden toe naar smaak.
 6. Serveer de saus: Serveer de satesaus warm bij gegrilde saté of andere gerechten naar keuze.

Variaties en Tips

Hoewel dit een basisrecept is, zijn er talloze variaties en aanpassingen mogelijk om satesaus naar jouw smaak te maken. Hier zijn een paar suggesties:

 • Voeg tamarinde toe: Tamarinde voegt een licht zure smaak toe aan de saus en helpt de smaken in balans te brengen.
 • Gebruik palmsuiker: Palmsuiker kan worden toegevoegd voor een meer complexe zoetheid dan gewone suiker.
 • Experimenteer met kruiden: Voeg andere kruiden en specerijen toe, zoals gember, citroengras of koriander, voor extra smaakdimensies.
 • Verdun de saus: Als de saus te dik is, kun je hem verdunnen met wat water of bouillon.

Conclusie

Satesaus is een veelzijdige en smaakvolle toevoeging aan tal van gerechten. Met een basis van pinda’s, kokosmelk, ketjap manis en sambal, kun je eenvoudig een heerlijke saus maken die perfect past bij gegrilde saté of andere gerechten.

Wat is satesaus?
Schuiven naar boven